Σταμάτης Κ. Μανούσης

Σταμάτης Κ. Μανούσης

Ο Σταμάτης Κ. Μανούσης (1905-1981) εκ τη νήσου Κω της Δωδεκανήσου, υπήρξε Οφθαλμίατρος, Ιδρυτής- Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής «ΜΑΝΟΥΣΗ» στην Αθήνα, στην οδό Νεοφύτου Βάμβα 9 (1936-1973).

Εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου σε δυο εκλογικές περιόδους (1963-1964 και 1964-1967) με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Διετέλεσε Υπουργός Υγιεινής στη κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου (1965-1966).

Διεκρίθει για τη φιλοπατρία του και για τη φιλανθρωπική προσφορά κυρίως προς του πατριώτες του.

Η Κλινική του ήταν και ονομάστηκε «ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ ΚΩΩΝ στην ΑΘΗΝΑ»


Διετέλεσε:

Υπήρξε ακόμη:

Στον πόλεμο του 1940-41 υπηρετεί ως έφεδρος Ανθυπίατρος στον Ελληνικό Στρατό με υπηρεσία κυρίως στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, ο Δήμος του οποίου αργότερα τον παρασημοφόρησε για τις υπηρεσίες του.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, η Κλινική του μεταβάλλεται σε λαϊκό κατάλυμα, φιλοξενώντας, κατά δεκάδες, ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ) και του αναγνωρίσθει επίσημα η δράση του αυτή με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η οικογένειά του, πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, και μετά από αρκετές προσπάθειες και ενέργειες, υλοποιεί τη γραπτή επιθυμία του, να μεταφερθούν τα οστά του από την Αθήνα και να ενταφιαστούν στη γενέτειρα γη, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κω, με ομόφωνη απόφαση, παραχώρησε χώρο στο κοιμητήριο ως ένδειξη αναγνώρισης του μεγάλου έργου του στο νησί.

Για το σκοπό αυτό ανεγέρθη καλλιμάρμαρο ταφικό μνημείο με την ανάγλυφη μορφή του, όπου ενταφιάστηκαν τα οστά του στις 03/07/2011.

"Η γλυκιά μορφή του, αποτυπωμένη στο λευκό Πεντελικό μάρμαρο με ευαισθησία, από τον γνωστό γλύπτη καθηγητή Τζανουλίνο, ατενίζει κάθε εισερχόμενο στο χώρο του κοιμητηρίου, προσφέροντας ιδιαίτερη αίσθηση. Το ταφικό μνημείο είναι σχεδιασμένο από τον γνωστό εξαίρετο αρχιτέκτονα, Γιάννη Βικέλα και προσδίδει απέριττη ιδιαιτερότητα στον Ιερό χώρο."